Hedef: Mikro-implantların klinik başarısını etkileyen kriterleri belirlemek.
Metot/Katılımcılar: Ortodontik tedavi uygulanan 85 hastaya, iskeletsel destek için yerleştirilen 239 mikro-implant örnek grubunu oluşturdu. İlk 133 implantın kullanımda kalma oranı analiz edildi ve bu sonuçlar daha sonra müteakip hastaların tedavisinde uygulandı.
Sonuçlar: Sonraki 106 hastada implant yerleşimi ayarını yapmak için ilk 133 implanttan elde edilen verileri uygulayarak hata oranı %23’ten %5’e düşürüldü. Bu çalışmada mandibülanın lingual tarafının mikro-implantların yerleştirilmesi için uygun olmadığı bulundu. Mandibülanın labiyal tarafında daha kalın implantların kullanılması ve maksillanın labiyal tarafında daha ince implantların kullanılması hata oranının azaltılmasına yardımcı oldu.
Karar: Mikro-implant mandibülanın lingual tarafına yerleştirildiğinde yüksek hata oranı olmaktadır.
Araştırmacının Yorumları: Bu çalışma beni etkiledi. 239 mikro-implantın yerleştirilmesi büyük bir örnek elde edilmesini sağladı ve ilk 133 implantın değerlendirilmesinden sonra hata oranının %23’ten %5’e düşürülmesi çok etkileyiciydi. Çalışmanın sonuçları temel alındığında, mikro-vida yerleştirmede düşük hata oranı elde etmenin mini-vida çapının ve uzunluğunun ekleme alanına göre ayarlanmasına bağlı olduğu açıkça görülüyor.
Araştırmacı: John S. Casko, DDS, MS, PhD.
Yazışma: Praxis fur Mund-Kiefer-und Gesichtschirurgie, Peiner Str 2, 30519 Hannover, Germany (Dr. Axel Berens).
Makale Bilgileri:
Yazar: Berens A, Wiechmann D, Dempf R
Makale adı: Mini and Macro Screws for Temporary Skeletal Anchorage in Orthodontic Therapy.
Kaynak: J Orofac Orthop 2006; 67 (6): 450-458.